Ζούμε στην εποχή των πολλών ευκαιριών. Εάν κάποιος σήμερα διαθέτει φιλοδοξία, εξυπνάδα και αντίληψη, μπορεί να κατακτήσει την κορυφαία επαγγελματική αναγνώριση, ανεξάρτητα από το που και πως ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Αλλά οι ευκαιρίες συνοδεύονται και από ευθύνες. Είναι στο χέρι του κάθε εργαζομένου να διαμορφώσει τη θέση εργασίας του, να ξέρει πότε πρέπει να την αλλάξει και πώς θα κρατηθεί παραγωγικός σε μια δουλειά στην οποία θα περάσει ίσως και 50 χρόνια από τη ζωή του. Για να καταφέρει κανείς τα παραπάνω θα πρέπει να κατανοήσει βαθιά τον εαυτό του και να μάθει να καλλιεργεί τη διαδικασία αυτή. Όχι μόνο να γνωρίσει ποιες είναι οι δυνατότητες του αλλά και με ποιο τρόπο μαθαίνει καλύτερα, πως συνεργάζεται καλύτερα με τους άλλους, ποιες είναι οι αξίες του και κάτω από ποιες συνθήκες αποδίδει καλύτερα.

Ποιες είναι οι δυνατότητές σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως γνωρίζουν τις δυνατότητές τους. Συνήθως όμως κάνουν λάθος. Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι γνωρίζουν πιο καλά τις αδυναμίες τους, αλλά ακόμα και εκεί μπορεί να κάνουν λάθος.

Παλιότερα, οι άνθρωποι δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη να γνωρίσουν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες, διότι κυρίως η επιλογή του επαγγέλματος δεν γινόταν συνειδητά, αλλά καθοριζόταν κυρίως από άλλους κοινωνικούς παράγοντες, όπως η οικογενειακή επιχείρηση, ή απλώς το επάγγελμα του πατέρα το οποίο διαιωνιζόταν από γενιά σε γενιά.

Ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τις δυνατότητες του είναι μέσα από μια σύντομη ανασκόπηση με τον εαυτό του. Πριν πάρει κάποιος μια απόφαση ή πριν προχωρήσει στην επόμενή του κίνηση καλό είναι να γράφει σε ένα χαρτί τι προσδοκίες έχει, δηλαδή τι αλλαγές πιστεύει πως θα του επιφέρει η επόμενή του κίνηση. Έπειτα από μερικούς μήνες μπορεί να ανατρέξει και να συγκρίνει το τι προσδοκούσε ότι θα συμβεί με αυτό που πραγματικά συνέβη στην πραγματικότητα.

Εάν κάποιος ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο για 2 - 3 χρόνια θα καταλήξει σίγουρα σε σημαντικά συμπεράσματα για τον εαυτό του. Η μέθοδος αυτή αν μη τι άλλο μπορεί να κάνει εμφανείς τους τομείς στους οποίους το κάθε άτομο έχει ιδιαίτερα υψηλές ικανότητες και από την άλλη μεριά να του δείξει που αποτυγχάνει τελείως.

Με άλλα λόγια η μέθοδος αυτή δείχνει στο άτομο σε ποιες συνθήκες αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του και σε ποιους τομείς είναι εντελώς αδύναμο.

Η σωστή συμπεριφορά

Το κάθε άτομο έχει τη δική του συμπεριφορά καθώς και το δικό του τρόπο εργασίας. Είναι θέμα προσωπικότητας, η οποία είναι αποτέλεσμα της φύσης και της ανατροφής του ατόμου. Η προσωπικότητα διαμορφώνεται πολύ πριν κανείς αρχίσει να εργάζεται οπότε μιλάμε για ένα δεδομένο παράγοντα.

Για παράδειγμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο θα πρέπει το άτομο να γνωρίζει για τον εαυτό του είναι το εάν είναι ακουστικός ή οπτικός τύπος. Από τα μαθητικά χρόνια ακόμα υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στους μαθητές οι οποίοι κρατούσαν σημειώσεις και σε κείνους οι οποίοι απλώς παρακολουθούσαν μια διάλεξη.

Θα διευκόλυνε πολύ τον καθένα να γνωρίζει τι είδους χαρακτήρας είναι, διότι στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που κάποιος δεν γνωρίζει τι τον εξυπηρετεί καλύτερα, μπορεί εύκολα να υποπέσει σε λάθη. Καλό είναι επίσης να γνωρίζει κανείς και το στυλ του προϊστάμενού του όσον αφορά αυτά τα χαρακτηριστικά. Εάν ο προϊστάμενός σας είναι ακουστικός τύπος σίγουρα θα είναι ριψοκίνδυνο εάν στο τέλος κάθε ημέρας του δώσετε μια γραπτή αναφορά με τις εργασίες που έχετε κάνει. Μπορεί να σας περάσει για χαζούς. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να ακούσει όσο πιο σύντομα και με σαφήνεια γίνεται τι έχει συμβεί στην επιχείρησή του και τι εκκρεμότητες υπάρχουν. Αντίθετα εάν είναι οπτικός τύπος και εσείς μέσα σε πέντε λεπτά του περιγράψετε τις εργασίες όλης της ημέρας μπορεί να εκνευριστεί γιατί προφανώς μετά από λίγο μπορεί να μην θυμάται τίποτα ή μπορεί να θέλει να τα έχει όλες τις εκκρεμότητες του συγκεντρωμένες σε σημειώσεις στο τέλος της ημέρας. Όσο λοιπόν σημαντικό σας φαίνεται το να γνωρίζετε τι είδους τύπος είναι ο προϊστάμενος σας σκεφθείτε πόσο σπουδαίο είναι να γνωρίζετε τι είδους τύπος είστε εσείς.

Ποιες είναι οι αξίες μου

Ο καθένας έχει τις δικές του αξίες τις οποίες και υπηρετεί. Πριν ξεκινήσει κανείς τον αγώνα για μια πολυπόθητη θέση εργασίας καλό είναι να αναλογιστεί τις αξίες στις οποίες πιστεύει και να σκεφτεί το κατά πόσο μπορεί να τις υπηρετήσει ή μέχρι που μπορεί να τις καταπατήσει. Αναμφισβήτητα εάν οι αξίες του εργαζομένου δεν συμβαδίζουν με εκείνες της εταιρείας το άτομο δεν μπορεί να συμπεριφερθεί ελεύθερα και να αναδείξει πλήρως τις ικανότητές του.

Τι επάγγελμα μου ταιριάζει

Πολύ λίγα άτομα γνωρίζουν από νωρίς τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν. Ένας μουσικός, ένας μαθηματικός, ένας μάγειρας αποφασίζει για το επάγγελμά του στην ηλικία των 4 - 5 ετών. Ένας φυσικός ίσως γύρω στην εφηβεία. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που έχουν πολλά χαρίσματα αργούν να αποφασίσουν και δυσκολεύονται πολύ στην απόφαση αυτή.

Για να βρει κανείς τη σωστή απάντηση στο ερώτημα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας καλό είναι να απαντήσει σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι δυνατότητές μου.
  • Ποιος είναι ο τρόπος συμπεριφοράς μου.
  • Σε ποιες αξίες πιστεύω.

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί κανείς να μάθει τι του ταιριάζει ή τουλάχιστον τι δεν θα του ταίριαζε καθόλου.

Αυτός που γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να εργαστεί σωστά μέσα σε μια μεγάλη πολυεθνική σίγουρα θα το αποφύγει, το άτομο το οποίο δυσκολεύεται να πάρει εύκολα αποφάσεις δεν θα επέλεγε ποτέ μια θέση στην οποία θα ήταν αυτό αρμόδιο για κρίσιμα ζητήματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι σπουδές δεν αντικατοπτρίζουν και την επαγγελματική του σταδιοδρομία του κάθε ατόμου. Οι δυνατότητες και οι αξίες του ατόμου είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία μπορούν να του ανοίξουν τον επαγγελματικό του δρόμο.

Επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασία

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία με άλλα άτομα. Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι εργάζονται μόνοι τους και απολαμβάνουν μόνοι τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Συνήθως οι άνθρωποι εργάζονται ομαδικά και εκεί είναι που συναντούν δυσκολίες. Η συνεργασία και η καθημερινή επικοινωνία με ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους αλλά και με μας τους ίδιους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται κάτω από συνθήκες άγχους και έντονου φόρτου. Χρειάζεται υπομονή και πάνω από όλα σεβασμός.

Σεβασμός σημαίνει να ακούω τον άλλο και να αναγνωρίζω τα πλεονεκτήματά του, να παρατηρώ τον χαρακτήρα του και να δέχομαι τη διαφορετικότητά του. Να συμπεριφέρομαι απλά και να μιλάω με ωραίο τρόπο.

Εάν γνωρίζω καλά τις ατομικές μου δυνατότητες και αναγνωρίζω και του συναδέλφου μου μπορώ να επιτύχω μια καλή συνεργασία.

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Your comments are subjected to administrator's moderation.
Comments | Add yours
  • No comments found