• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

FRANCHISE

Οι προοπτικές του franchising

Άνοιξαν 100ντάδες trendy σουβλατζίδικα που αδυνατούν να επιβιώσουν, κατεβάζοντας τις τιμές στο 1,6 και πληρώνοντας τοις μετρητοίς τους κρεατεμπόρους τους. Οι επιταγές έχουν πλέον λάβει τον απόλυτο χαρακτήρα της υποσχετικής και η πλειοψηφία των εκδοτών τους αδιαφορεί για διαδικασίες σφραγίσματος και δυσμενών, έχοντας παρασυρθεί σε μια λανθασμένη λογική που υπαγορεύει την αδυναμία εκτέλεσης και σε μία πρόβλεψη που αφορά την αδυναμία των ληπτών να ενεργήσουν. Οι προμηθευτές του εξωτερικού απαξιούν ολοσχερώς τις εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών και ζητούν εξόφληση με την παραγγελία. Η άυλη εμπορική αξία εξαφανίσθηκε, τα ενοίκια στις καλύτερες αγορές ΑΑΑ παίζουν από 3,500 έως 5,500 χιλ. και 1,800 – 2,500 σε καλά ΑΑ σημεία, και στις επαρχιακές πόλεις από 300 – 900. Οι καταστηματάρχες ασχολούνται πλέον ενεργά με τις επιχειρήσεις τους, όπως και όλοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον είναι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό. Τουρισμός, ΑΠΕ και αγροτική ανάπτυξη στο προσκήνιο.

Η τυποποίηση των ευκαιριών οδηγεί στην επιτυχία

Στο πλαίσιο των συνθηκών της νέας εποχής που διανύουμε, με κύρια χαρακτηριστικά τις ταχείς μεταβολές και τις συνεχείς αναταράξεις, το Franchising αναδεικνύεται καταλύτης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσω των επιχειρηματικών συστημάτων που διαθέτουν ισχυρά νεωτεριστικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Οι ειδικές έρευνες και μελέτες που διενεργεί το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE, ο μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και ανάλυσης του franchising στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του FRANCHISE BUSINESS, με τη συνδρομή του Franchise.GR, έχουν ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση και ανάλυση, με έμφαση στις αναμενόμενες προεκτάσεις και επιπτώσεις, οι οποίες και προσδιορίζουν τις τάσεις στην αγορά.

The Franchise Market in Greece

Η κριτική ανάλυση του θεσμού του franchising ως τρόπου επιχειρηματικής ανάπτυξης και δραστηριοποίησης φανερώνει τόσο πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία, όσο αδυναμίες και σημεία όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού του franchising, καθώς και τις ευοίωνες προοπτικές του για τη χώρα μας. Στο ανά χείρας άρθρο θα προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ενεργοποιούνται όλες οι σχετικές με το franchising δραστηριότητες, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες. Ως θεσμός το franchising αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης δικτύων λιανικής, ο οποίος δρα πολλές φορές παράλληλα ή συμπληρωματικά με την ανάπτυξη με ιδιόκτητους πόρους και μέσα.

Οι νικητές του αύριο - οι αλυσίδες franchise που διακρίνονται στην εποχή των αναταράξεων

Σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή εποχή στη χώρα μας, καταστάσεις όχι μόνο ύφεσης, αλλά και οικονομικών -πλέον- εχθροπραξιών. Η κακουργηματική ανικανότητα των μεταπολεμικών κυβερνήσεων και η αδηφάγος αισχροκέρδεια των προσώπων της πολιτικής σκηνής συνάντησαν την ψυχρή τροϊκανή λογική και την άτολμη ευρωπαϊκή ηγεσία και έχουμε εγκλωβισθεί σε ένα απαισιόδοξο παρόν και σε ένα αβέβαιο μέλλον. Οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να καινοτομούν, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να παραμένουν ανταγωνιστικές, είναι αυτές που μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που διανύουμε, με δημιουργικότητα, δέσμευση, επενδύσεις και συνεχή αγώνα αντιστέκονται, και αναπτύσσονται εν μέσω κρίσης.